Kavaljersgolf, La Grande Bastide, 23 okt 2015

La Gr Bastide Hål 8En strålande dag när Kavaljersgolfen gick av stapeln med Familjen Dafgårds som sponsor.

Kavaljersgolf på Grand Bastide 

Klockan ringer alldeles för tidigt. Vem är fit for fight klockan 06.00? Och termometern visar på 7 grader. Sängsambon Gunnar Palm hoppar upp med ett glatt leende och pratar oupphörligt om dagens stora begivenhet, Kavaljersgolfen. Hur kan morgonhumören vara så olika?

Fortfarande halvsovande, lite frusen och knappt kontaktbar landar vi på Grande Bastide och möts av ett stort antal sorlande, stojande och glada spelsugna par.

Kindpussas, kramas och dricker lite kaffe med Anneth Nilsson och Lena Wickberg. Anneth spiller halva koppen. Flera än jag som är trötta…Uppvaknandet sker stegvis.  Betalar startavgift, får scorekort och förstår att det är jag som dam som skall vara  protokollförare. Går genast och inhandlar ett kulband, som hjälp för minnet.  Min kavaljer Pelle Ström anländer och vi utbyter allehanda information om tävlingen. Får hjälp av Majbritt Boström, som vid halvnio välkomnar oss alla och delger oss dagens regler tillsammans med Gunilla Huldt. Bästboll med reducerat handikapp, fri dropp ur fairway-bunkrar och sega inte på banan.

Det närmar sig starten och vi traskar i det daggvåta gräset mot det 13:de hålet, ett korthål. Långsamt tinar vi upp och solen tittar fram. Våra medspelare Gun Lundbrink och Janne Hammarlund ansluter sig och det gör även en bis-boll och efter presentationsrundan är det dags för Pelle att slå ut på korthålet. Jag avvaktar min tur och gör par och bidrar till de första poängen. Härligt. Inte är golf så svårt…

Några ytterligare poäng lyckas jag åstadkomma, tursamt en 4:a på ett annat korthål där jag hade många slag…

Men det var Pelles dag! Vilken lirare! Han spelade på hkp 9 och det gjorde han med besked. Bollarna träffades som en smekning, lugnt, snabbt, målmedvetet, rakt och med rätt avstånd. Hans inspel var bedårande och sedan satt puttarna som en smäck. Vad kan man mer begära av en partner?

Även våra medspelare följde hans framfart med stigande beundran. Inget kunde vi sätta emot detta spel.

Spelade själv inte så tokigt men varför skulle jag jobba med närspelet när Pelle redan gjort par?

Kavaljersgolf 2015-10-23Vi var många ute på banan och visst tog det lite tid men vi stördes inte nämnvärt av väntan och när sedan Tomas Dafgård kom med rosevin och köttbullar så var stämningen  på topp. Det presentkort på á 10 € på Picard som sponsorn generöst skänkte alla kommer definitivt användas till dessa svenska läckerheter. Efter drygt fem timmar med koncentrationen på topp var vi så i mål. Ett härligt glas vin som belöning och min räknesticka  visade 40 poäng för Pelle och mig. Vad skulle detta resultat leda till månne?

Hem för vila, ombyte och för säkerhets skull skrevs i hast ett musikaliskt tacktal…

Tillbaka till Grande Bastide kl 19.00. Och nu var det ett sorl utan like. Alla pratade samtidigt. Munnarna tystnade bara vid inmundigande av fördrinken.

Så småningom till bords med min kavaljer. Förrätt och huvudrätt intogs och förstås gott vin.  Populära hovmästaren Hassan charmade som vanligt alla damer och herrar och han tom framförde menyn på brokig svenska. Och sorlet fortsatte. Vi välkomnades av arrangörer och sponsorer och informerades om att prisutdelningen skulle ske efter huvudrätten. Pelles och mina prator kretsade förstås mycket kring möjligheten att få stå på prispallen. Fanns den??

Så var det då äntligen dags och Gunilla tog till orda och berättade att Dafgårds beslutat att ge pris till de 12 första paren. Det bådade ju gott. Men sedan sjönk förhoppningarna. Det 13:de paret var utanför prispallen och  hade 35 poäng!! Och vi hade 40! Vad skulle det räcka till. Gunilla betade av placering efter placering och par efter par applåderades och fortfarande fanns hoppet kvar. Var det verkligen möjligt…?

Så kom vi då äntligen till toppen. ”Vinnarna är Gunilla Nilars och Pelle Ström” !! Vilken glädje. Varma applåder mötte oss vägen fram mot prisbordet och champagnen utdelades liksom kramar till alla som stod i närheten.

Det var dags att plocka fram talet ur byxfickan och framsjunga det tack som verkligen kom från hjärtat. Sången fick ackompanjatörshjälp av kvällens musikaliska gäst  Bengt Davidsson. Inte illa!

Så här ljöd det:

Mel: Vi hänger medDSC_0251-s
Text: Nilars

Jag har spelat golf med Pelle, Jan och Gun
Vilket gäng det var en riktigt högtidsstund
Och den man som vart min egen kavaljer
Pelle Ström – ge mig lektioner jag Dig ber

För Han har spelat golf som bara proffsen kan
Varit artig som en riktig gentleman
Så tack för det och tack för fint arrangemang
för goda köttbullar från Dafgårds snälla hand

Så vi hänger alla med ett par år te
Och vi ser fram emot att nästa år va med

Det var en fröjd att vara vinnare tillsammans med Pelle, som faktiskt även han var lite tagen av uppståndelsen. Applåderna kändes oändliga och det var inte helt lätt att sedan få fram hela pristagargänget för gruppfotografering. Allmän oreda bland leden.

Själv hamnade jag bland molnen.  Kvällen fortsatte med ypperlig dansmusik av det inviterade bandet Sweet Jazz Quartet’s, med Bengt Davidssons vid pianot och Helge inbjuden gäst som spelade trumpet och dansgolvet fylldes och glädjen stod högt i tak.

Och innan hemfärd förvissade jag mig om att boka Pelle till nästa års Kavaljersgolf.

Gunilla Nilars